designoverlay: show | hide | 30% | 60% | 90%

Uitzondering op ‘driemaanden-norm’ Persgroep blijft mogelijk

10/01 - Afgelopen weken ontvingen de freelancers die schrijven voor Het Parool de volgende mail:

Vanaf 1 januari gaan we net als onder meer de Volkskrant en Trouw onze auteursrechten beter beschermen en meer mensen naar onze website leiden. Auxen, een bureau gespecialiseerd in auteursrecht, zoekt op ons verzoek uit waar teksten zonder toestemming gebruikt worden. In overleg met ons zal Auxen die bedrijven en personen vragen de tekst te verwijderen of ervoor te betalen. Om dat goed te regelen, is het belangrijk dat jullie vanaf 1 januari alleen nog pdf's of platte teksten aan derden versturen nadat de hoofdredactie daar uitdrukkelijk toestemming voor heeft gegeven. Een verzoek om toestemming tot het plaatsen van een pdf op een website kun je mailen naar [email protected]


We begrijpen dat jullie als freelancers graag de artikelen die jullie voor Het Parool schrijven, op de eigen website plaatsen. We vragen jullie om die teksten pas drie maanden na publicatie op de eigen website te zetten. De kans dat mensen Het Parool in het schap of online kopen wordt daarmee weer wat groter en dat is het voordeel van ons allemaal.


Een verzoek om een 'vrijwillige' stop op het plaatsen van je eigen werk op je eigen website is niet ongeoorloofd. Sterker nog: waarschijnlijk heeft een freelancer zich met de acceptatie van de Algemene Publicatievoorwaarden al eerder akkoord verklaard met een bepaalde exclusiviteitstermijn. Die Publicatievoorwaarden bepalen dan hoelang de uitgever het werk exclusief mag gebruiken. Als in de Publicatievoorwaarden géén uitzondering is gemaakt voor gebruik op eigen site (wat soms wel is gebeurd) dan mag je dat dus ook niet als auteur, al zou het netter zijn om de freelancers te vragen om consequenter te linken naar de oorspronkelijke vindplaats op de website van de krant. Dat levert beide partijen meer verkeer op en dat is alleen maar gunstig. Alle gebruikers mogen overigens deeplinken naar een publiek toegankelijk site- dat is dus niet een voorrecht voor schrijvers wat betreft hun hun eigen stukken.

Anders is het met stukken die helemaal niet online zichtbaar worden, behalve voor abonnee's die de pdf-versie van de krant online kunnen lezen. Theaterrecensies van freelancers vallen daar bijvoorbeeld onder. Deze recensenten kunnen helemaal niet dieplinken naar hun stukje op de site van de krant, omdat ze daar niet staan.

In een geval is daar nu een oplossing voor gevonden, waar beide partijen elkaar in kunnen vinden. Toneelrecensent Simon van den Berg legt het uit op zijn eigen website: “In overleg met de redactie heb ik voor de recensies de termijn teruggebracht van drie maanden naar een week; recensies hebben in die tussenliggen periode een duidelijke functie (nl. service voor potentiële theaterbezoekers) en zijn dan nergens te koop. Dat vind ik zonde en de krant had daar begrip voor. Een extra licentie voor die week vind ik zelf overdreven.”

Ondertussen zijn wij benieuwd naar andere ervaringen en uitzonderingsregelingen die getroffen zijn. Mail ze naar [email protected], of reageer in de comments hieronder.
PS: we zijn natuurlijk ook benieuwd of de freelancer mee mag genieten van de bij overtreding opgelegde boete die via Auxen wordt geïnd.

 

agenda


    Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/fla/domains/ww.fla.nl/public_html/wp-content/themes/netwerkscenario/sidebar-agendaWidget.php on line 37

    Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/fla/domains/ww.fla.nl/public_html/wp-content/themes/netwerkscenario/sidebar-agendaWidget.php on line 39