designoverlay: show | hide | 30% | 60% | 90%

Moeten freelancers gestraft worden?

14/08 - Vrijheid is de belangrijkste reden waarom ik een bestaan als zzp’er heb opgebouwd. De belastingvoordelen die er aan vastzitten hebben geen rol gespeeld maar het voornemen van het kabinet om die in te perken is toch een slecht idee, in deze slechte economische tijden.De vrijheid lonkte toen in augustus 2009 mijn jaarcontract bij een vaktijdschrift voor ambtenaren afliep. Ik sliep er een paar nachten over en besloot voor mezelf te beginnen. Ik riep enthousiast op LinkedIn en op borrels dat ik ging freelancen, ik vroeg een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aan bij de Belastingdienst en tegen het einde van het jaar werkte ik meer dan fulltime voor leuke, nieuwe opdrachtgevers.

De afgelopen vier jaar zijn over het algemeen goede jaren geweest. Ik heb vaak veel gewerkt, soms wat minder, maar ik ben er per saldo financieel niet op vooruit gegaan vergeleken met de tijd dat ik nog een baan had. De startersaftrek en de zelfstandigenaftrek waren welkom. Ik was blij nadat mijn boekhouder mijn aangifte namens mij opstelde en ik op de jaarrekening zag hoeveel geld de aftrekposten me scheelden en legde het netjes opzij.

De aftrekposten waren voor mij geen reden om zelfstandige te worden, noch heb ik ooit andere freelance journalisten horen zeggen dat zij daarom baanloze burgers zijn geworden. Ook ken ik geen enkele freelance journalist die gedwongen is door een voormalige werkgever om zzp’er te worden, de zogeheten schijnzelfstandigen. Wel zijn er journalisten die zodanig riante vertrekregelingen aangeboden kregen dat de stap naar het ondernemerschap vergemakkelijkt werd – een vrij voor de hand liggende stap in een tijd waarin het aantal banen in de journalistiek niet bepaald voor het oprapen ligt.

Wij zzp’ers hebben in groten getale gekozen voor de vrijheid die het ondernemen ons biedt. Vrijheid om niet elke dag naar een kantoor te reizen, vrijheid om niet 5 keer per week te vergaderen, vrijheid om de verhalen te maken die we willen maken en vrijheid om ‘nee’ te zeggen tegen werk dat we juist niet willen doen. Bij die vrijheid hoort dat we minder zekerheden én meer kosten hebben dan werknemers in vaste dienst. We draaien zelf op voor pensioen, verzekeringen, kantoorartikelen en reiskosten.

Bovendien: in tegenstelling tot wat het Financieele Dagblad op 6 augustus schreef, ontvangen de meeste ondernemers geen zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget. Ondernemer Karen Romme fileert het rekenvoorbeeld van het FD. Ze noemt het “zo onrealistisch dat het in het beste geval voor een paar procent van de ondernemers klopt. Zo’n klein deel dat het wel heel erg zou zijn als politici daar beleid op baseren.”

Zolang media in financieel zwaar weer verkeren en zij als gevolg daarvan het gros van de zzp’ers stukken minder betalen dan werknemers in vaste dienst, zijn de bestaande belastingvoordelen erg welkom – voor de kleine ondernemers zelf én voor de media. Een HR-manager die net was overgestapt naar een krantenbedrijf zei het wonderlijk te vinden dat er voor freelancers zo weinig betaald werd. Maar juist omdat freelancers voor weinig geld de kranten voltikken, helpen we mee die kranten overeind te houden. Moeten we daarvoor gestraft worden?

agenda


    Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/fla/domains/ww.fla.nl/public_html/wp-content/themes/netwerkscenario/sidebar-agendaWidget.php on line 37

    Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/fla/domains/ww.fla.nl/public_html/wp-content/themes/netwerkscenario/sidebar-agendaWidget.php on line 39