designoverlay: show | hide | 30% | 60% | 90%

Dick Scherpenzeel Prijs 2012

26/04 - Noteer in uw agenda:

Uitreiking van de Dick Scherpenzeel Prijs 2012

“Van Berlijn tot Rio de Janeiro: de standplaats van de Nederlandse buitenlandjournalist.’’

Dinsdag 4 juni 2013, 18.30 uur – 21.30 uur, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

De Dick Scherpenzeel Prijs beloont sinds 1975 de beste journalistieke inzending (artikel, boek, multimediaal project, fotografie-, radio-, of televisieproductie) die inzicht geeft in ontwikkelingsprocessen en niet-westerse landen.

 

DICK SCHERPENZEEL

De prijs is opgedragen aan de Nederlandse journalist Dick Scherpenzeel (1923 – 1973), een pionier binnen de Nederlandse journalistiek op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken en de Noord-Zuid verhouding in de wereld. Scherpenzeel legde zich toe op het onderwerp wereldhandel en reisde daarvoor naar plaatsen waar het te doen was. Hij wist waar de goede buitenlandverhalen te vinden waren.

 

VAN BERLIJN TOT RIO

Waar moet je tegenwoordig zijn als buitenlandjournalist? Op het politieke wereldtoneel verschuiven de machtcentra. De financiële crisis zet het Westen buiten spel en joekels als China, Brazilië en India juist op de kaart. Tegelijkertijd zijn de hoogtijdagen van het vaste correspondentschap voorbij, de foreign bureaus opgedoekt. Bezuinigingen, een veranderende koers en nieuwe technologische mogelijkheden zorgen ervoor dat journalisten en freelancers zich verspreiden over uiteenlopende locaties. Ze zijn niet langer gebonden aan een vaste standplaats.

Wat zijn the places to be? Waar moet je zijn als Nederlandse buitenlandjournalist en waarom? In hoeverre draagt de keuze van de standplaats bij aan het wereldbeeld van de consument? Krijgt de nieuwsconsument op deze manier een completer en diverser wereldbeeld voorgeschoteld?

Deze vragen worden op 4 juni besproken met het publiek, inspirerende sprekers en natuurlijk de genomineerden voor de prijs.

 

NOMINATIES

Van de ruim 70 inzenders dingen er uiteindelijk drie mee naar de Persprijs (€7.500). Een onafhankelijke zevenkoppige vakjury zal alle ingezonden producties beoordelen. Deze jury wordt voorgezeten door journalist/publicist Hans Laroes, die als oud-hoofdredacteur van het NOS journaal zeer vertrouwd is met buitenlandverhalen. Wie de drie genomineerden zijn, wordt bekend gemaakt op 15 mei 2013.

Documentairemaker Sunny Bergman won vorig jaar de Persprijs met haar vierdelige documentairereeks Sunny Side of Sex over liefde, seksualiteit, vrouwelijkheid en het lichaam in Uganda, China, Cuba en India. Naast de Persprijs kent de jury de Aanmoedigingsprijs (€1.000) toe aan de beste inzender tot en met 25 jaar. Vorig jaar won Lisa de Bode deze prijs met haar boek De Stille Revolutie.

 

BENIEUWD?

De uitreiking vindt plaats op dinsdag 4 juni in Pakhuis de Zwijger, Piet Hein Kade 179 in Amsterdam en is voor iedereen gratis toegankelijk. De deuren gaan om 18.30 uur open, het programma start om 19.00 en duurt tot 21.30 uur. Aansluitend is er een borrel.

Meld u aan door een mail te sturen naar [email protected] met daarin uw naam, organisatie en het aantal personen.

 

MEER INFORMATIE

Meer informatie over de prijs is te vinden op de website van Lokaalmondiaal. Of stuur een mail naar: [email protected] De invulling van het programma wordt later bekend gemaakt. Houd daarvoor ons Facebook of Twitter account in de gaten:

https://www.facebook.com/events/507645829274906/

@lokaalmondiaal

#DSP12

agenda


    Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/fla/domains/ww.fla.nl/public_html/wp-content/themes/netwerkscenario/sidebar-agendaWidget.php on line 37

    Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/fla/domains/ww.fla.nl/public_html/wp-content/themes/netwerkscenario/sidebar-agendaWidget.php on line 39