designoverlay: show | hide | 30% | 60% | 90%

DBA-blog: Proactief met modelovereenkomsten

DBA-blog: Proactief met modelovereenkomsten

20/12 - 
Het afgelopen jaar hebben veel freelance journalisten rondgelopen met vragen over de wet DBA. Die mag dan nu wel zijn uitgesteld, maar wat nu als een opdrachtgever er toch naar vraagt? Of wat nu als je het zelf toch graag geregeld wil hebben om een latere naheffing te voorkomen? FLA-bestuurslid Katja Keuchenius houdt in deze blog haar eigen situatie tegen het licht. Wat kun je als freelance journalist doen met de DBA-wetgeving, uitgesteld of niet?


Toen er bij mijn Masteropleiding Journalistiek en Media een jurist voor de klas verscheen, schuurde het al snel. Concrete conclusies en regels, waar mijn klasgenoten en ik naar hunkerden, leken niet te bestaan in de wereld van onze gastdocent. Dezelfde botsing - juridisch vs journalistiek - ervaar ik als nieuw bestuurslid van de FLA. Hoe concreter en meer ‘hands-on’ ik poog te beschrijven wat freelance journalisten aan moeten met de DBA-wetgeving, des te voorzichtiger worden onze juristen. Advies over modelovereenkomsten moet individueel gebeuren en niet in zoiets lomps als een FAQ.

Zelf opdrachtgevers mailen?

Ik probeer het anders en begin eens bij mijn eigen situatie. Dat wordt ook wel tijd. Ik schrijf met mijn nu toch echt verlopen VAR Wuo uit 2014 nog steeds vrolijk door voor oude en nieuwe opdrachtgevers. Dat lijkt me niet oké, gezien het meest concrete advies dat ik uit de juridische adviezen voor journalisten heb kunnen filteren: ‘Ga in gesprek met je opdrachtgever.’

Moet ik een mail sturen en daarin een modelovereenkomst voorstellen? Ik opper het bij onze juridische afdeling. Waarschijnlijk niet, luidt het antwoord. Anders waren mijn opdrachtgevers er zelf wel over begonnen. Ik zit ook niet in een risicogroep als ik (1) sporadisch een stuk schrijf voor een opdrachtgever, (2) zo’n stuk in tijd beperkt is en niet steeds terugkeert in dezelfde tijdsspanne, en (3) er bovendien geen sprake is van hiërarchie, zoals op kantoor verschijnen op vaste werktijden.

Oei. Ik voldoe op bijna alle punten, maar ik schrijf wél twee rubrieken. Al is dat maar vier en zes keer per jaar. Toch maar een mail dan? Mijn grootste angst is dat ik slapende honden wakker maak. Straks worden mijn opdrachtgevers zenuwachtig en verlies ik die rubrieken nog, of nog erger: vragen ze me om mijn auteursrecht over te dragen.

Slapende honden

De jurist vindt het een goed idee om per mail - zwart op wit - te vragen of mijn opdrachtgevers onderschrijven dat het niet nodig is om met een overeenkomst te werken. Dat zou in ons beider belang zijn en zo maak ik geen slapende honden wakker. Want, schrijft de jurist: “Òf ze beseffen dat ze je in dienst moeten nemen, òf ze willen je als freelancer inhuren- meer smaken zijn er niet.” Hmm, ik heb geen idee of in dienst treden een verbetering voor mij zou zijn, maar ik waag het erop.

Katja KeucheniusDe mail met mijn verzoek om ‘onderschrijving’ van mijn idee - ‘werken met een overeenkomst is niet nodig omdat ik vrij incidenteel artikelen schrijf en ook geen toezeggingen heb gedaan over toekomstig werk’ - wordt als een hete aardappel doorgeschoven in de organisatie van de opdrachtgevers. Een geeft uiteindelijk een bevestigend antwoord. Mijn subtiele aftasting over ‘toekomstig werk’ pakt zelfs mooi uit. ‘Ik wil volgend jaar wel door met de serie zoals we die nu hebben gedaan’, krijg ik terug. ‘Wat vind jij daarvan?’ Oké dan. Nog niet eens zo verkeerd, proactief zijn met die nieuwe regels.

Bij de andere opdrachtgever duurt het even voordat ik antwoord heb, terwijl in Den Haag de plannen ondertussen veranderen. “De modelovereenkomst is voorlopig van tafel”, zegt mijn opdrachtgever. “Wij gaan hem overigens wel gebruiken.” Ze noemt als 'voorbeeld' modelovereenkomst 9015550000-06, maar daarover zal ik nog een officiële mail krijgen. Wat dat precies gaat betekenen is voor later zorg en een latere blog. Voorlopig zit ik veilig.

Met de uitgestelde, en straks misschien zelfs afgeschafte, wetgeving geldt dat misschien voor iedereen. Is al het gedoe dan voor niks geweest? Zou kunnen. Onder het motto ‘samen staan we sterker’ deel ik hierbij toch mijn ervaringen met jullie. Wie weet steekt iemand er nog iets van op. Als je situatie heel erg op die van mij lijkt, kun je (op eigen risico) hetzelfde doen. Ondertussen kan ik persoonlijk juridisch advies zeker aanraden, in het geval van FLA-leden kan dat gewoon bij onze eigen juristen.

Katja Keuchenius, freelance journalist en FLA-bestuurslid

agenda


    Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/fla/domains/ww.fla.nl/public_html/wp-content/themes/netwerkscenario/sidebar-agendaWidget.php on line 37

    Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/fla/domains/ww.fla.nl/public_html/wp-content/themes/netwerkscenario/sidebar-agendaWidget.php on line 39