designoverlay: show | hide | 30% | 60% | 90%
  Uitnodiging Opening en Boekpresentatie Vrij Nederland

  Uitnodiging Opening en Boekpresentatie Vrij Nederland

  12/05 - Mede namens Uitgeverij Balans nodigen wij u graag uit voor de opening van de tentoonstelling “Vrij Nederland: overzicht van een eigenzinnig opinieblad” en de presentatie van het boek “De gouden jaren van het linkse levensgevoel – Het verhaal van Vrij Nederland” geschreven door John Jansen van Galen. U bent van harte welkom op woensdag 18 mei a.s. vanaf 17:00 uur in Het Persmuseum aan de Zeeburgerkade 10 in Amsterdam.
   Over de expositie:
  Het Persmuseum heeft het verschijnen van het boek van de hand van John Jansen van Galen aangegrepen voor het opzetten van een expositie over dit eigenzinnige blad. De expositie beslaat de periode vanaf de oprichting in augustus 1940 tot en met nu. Aan bod komen o.a. beeldbepalende personen, de ontwikkeling van de vormgeving, belangrijke fotografen en niet te vergeten de illustratoren.
   Over het boek:
  John Jansen van Galen schreef een meeslepend verhaal over de gloriejaren van Vrij Nederland. Samen met Sunniva Matla deed hij drie jaar onderzoek naar het blad. Hij weet met een ragfijne pen de atmosfeer, de bezetenheid en de botsende persoonlijkheden van een weergaloos weekblad tot leven te brengen.
  Programma:
  – Welkomstwoord
  – Jan Siebelink over zijn band met Vrij Nederland
  – John Jansen van Galen over de totstandkoming van het boek
  – Max van Weezel geeft zijn reactie als medewerker van Vrij Nederland
  – Sunniva Matla over de reacties tijdens het onderzoek
  Daarna heffen we graag het glas met u.
  Graag vernemen wij of wij op uw aanwezigheid mogen rekenen via: sposthuma@persmuseum.nl
  UUitnodiging uitreiking Lira Scherpenzeel Prijs

  UUitnodiging uitreiking Lira Scherpenzeel Prijs

  12/05 - Op donderdag 26 mei 2016 wordt de nieuwe Lira Scherpenzeel Prijs uitgereikt in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. De prijs wordt toegekend aan de journalist met de beste inzending op het gebied van grensverleggende buitenlandjournalistiek in 2015. Er wordt tevens een aanmoedigingsprijs uitgereikt aan een journalist die in of na 1986 is geboren.
   
  Het belooft een inspirerende avond te worden onder leiding van Frénk van der Linden (Kunststof, Brandpunt) en Eline Huisman (de Volkskrant, Vice Versa). We starten het programma met een prikkelende paneldiscussie over de rol van de media in de vluchtelingencrisis. Saskia Dekkers (Nieuwsuur) en twee andere toonaangevende experts kijken terug en buigen zich over de vragen wat er goed gaat in de berichtgeving over dit onderwerp en wat voor verbetering vatbaar is. Vervolgens betreden Joost Oranje (Nieuwsuur), Huub Jaspers (Argos) en Philippe Remarque (de Volkskrant) het podium waarna zij elk door middel van een pitch één van de drie inzendingen van de shortlist presenteren. Na een muzikaal intermezzo van gitarist en zanger Orville Breeveld deelt juryvoorzitter Hans Laroes de conclusies van de jury en maakt de prijswinnaars bekend.
   
  Voor de Lira Scherpenzeel Prijs zijn genomineerd: Roozbeh Kaboly (Nieuwsuur), Sanne Terlingen (OneWorld) en Marije Vlaskamp (de Volkskrant). De kanshebbers voor de aanmoedigingsprijs zijn: Sarah Venema (de Volkskrant), Maite Vermeulen (De Correspondent) en Roeland Termote (NRC Handelsblad).
   
  Datum: donderdag 26 mei 2016
  Tijd: 20:30-22:30 uur (inloop: 20:00 uur)
  Plaats: Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Mauritskade 63 (Kleine Zaal), Amsterdam
   
  U kunt zich gratis aanmelden voor dit evenement via info@viceversaonline.nl. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.
   
  De organisatie van de prijs is in handen van Vice Versa (www.viceversaonline.nl), het journalistieke platform over mondiale samenwerking, met ondersteuning van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (www.fondsbjp.nl). De organisatie van de prijsuitreiking is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (www.svdj.nl) en het prijzengeld is beschikbaar gesteld door Stichting Lira (www.lira.nl).

  Onderzoek naar freelancers en hun werkplek

  10/05 - Voor mijn scriptieonderzoek voor de studie bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam, zoek ik freelancers/zzp’ers die vragen over hun werkplek willen beantwoorden in een korte enquête (5 tot 7 minuten). Het doel van het onderzoek is om de invloed van de werkplek op het professioneel en persoonlijk functioneren in kaart te brengen.
  Deze vragenlijst is bedoeld voor freelancers die zichzelf als ‘kenniswerkers’ beschouwen. Mijn verzoek is dan alleen deze vragenlijst in te vullen als één of meerdere van de volgende trefwoorden of beschrijvingen op je werkzaamheden betrekking heeft: media, ICT, docent, training, creativiteit, kennis, wetenschap, management, professional, consultancy, beleid, schrijfwerk, intellectuele vaardigheden.
  Je zou mij niet alleen erg helpen door het invullen van mijn vragenlijst maar je kunt ook op de hoogte gehouden worden van de uitkomst van het onderzoek. Je kunt dan na het invullen van de anonieme enquête je mailadres achterlaten op de website van het onderzoek. Het invullen van de enquête kost niet meer dan 5-7 minuten.
  Ga hier direct naar de vragenlijst van http://bit.do/waarwerkje
  Alvast hartelijk dank voor de tijd en moeite!
  Alexandra Blaes
   
  VAR is afgeschaft: wat nu?

  VAR is afgeschaft: wat nu?

  2/05 - Het is een feit: per 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) officieel afgeschaft. Voortaan geldt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die voorschrijft dat zzp’ers (en dus ook freelance journalisten) hun opdrachten zo veel mogelijk vastleggen in modelovereenkomsten. De Freelancers Associatie (FLA) is betrokken bij de indiening van journalistieke modelovereenkomsten, maar betreurt het dat de Belastingdienst nog altijd geen duidelijkheid kan geven over de geldigheid van deze contracten. Zowel voor freelancers als hun opdrachtgevers betekent dit grote financiële risico’s.
  Het afgelopen jaar was er veel discussie over de nieuwe wet DBA, maar toch werd dit wetsontwerp aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. Vanwege alle kritiek heeft staatssecretaris Wiebes de invoering wel een maand uitgesteld, tot 1 mei 2016. Dat was nog steeds kort dag, dus is er ook een transitieperiode van een jaar afgesproken, waarin de Belastingdienst niet actief handhaaft en vooral voorlichting geeft. Dat klinkt prachtig, maar als zzp’er en opdrachtgever heb je wel een inspanningsverplichting en kun je over een jaar alsnog met terugwerkende kracht een naheffing ontvangen.
   
  Complicaties van wet DBA
  Wat is precies het probleem? De wet DBA stelt strenge eisen aan de samenwerking tussen opdrachtgevers en zzp’ers. Er is al snel sprake van een gezagsrelatie, waarna de fiscus kan bepalen dat er in feite sprake is van een loondienstconstructie. De opdrachtgever moet dan sociale premies afdragen (en is flink duurder uit), terwijl de zzp’er de gewerkte uren niet mag laten meetellen voor het urencriterium dat bepaalt of hij recht heeft op zelfstandigenaftrek. Beide partijen zijn hier dus de dupe van. In de journalistiek riskeren met name freelance bureau-, eind- en webredacteuren deze naheffing.
  Om freelancers gewoon als freelancers te kunnen laten werken, was de hoop gevestigd op goede modelovereenkomsten die alle twijfel wegnemen. Daarover is de FLA al maanden intensief in overleg met andere beroepsverenigingen (NVJ, BNO en DuPho) en het Nederlands Uitgevers Verbond (NUV). Gezamenlijk hebben zij eigen modelovereenkomsten ingediend bij de Belastingdienst. Die had toegezegd om in ieder geval voor 1 mei te reageren, maar heeft die deadline niet gehaald. Sterker nog: de fiscus reageert vermoedelijk pas in juni.
  De FLA betreurt het zeer dat de Belastingdienst niet voorafgaand aan de invoering van de wet DBA en afschaffing van de VAR duidelijkheid heeft kunnen geven over de tijdig ingediende journalistieke modelovereenkomsten. De beroepsorganisatie vindt namelijk dat freelance journalisten vanaf dag één van de nieuwe regeling in staat moeten kunnen zijn om hun ondernemerschap aan te tonen. De Belastingdienst heeft dit helaas voorlopig onmogelijk gemaakt, aangezien er geen rechten kunnen worden ontleend aan modelovereenkomsten die nog niet door de fiscus zijn goedgekeurd.
   
  Wat kunnen zzp’ers nu doen?
  Daarom adviseert de FLA aan zijn achterban om zelf actief contact te leggen met de eigen belangrijkste opdrachtgevers. Hoe kijken deze partijen aan tegen de wet DBA? Daarna kunnen in overleg afspraken worden gemaakt over de invulling van de arbeidsrelatie. Zodra de modelovereenkomsten zijn goedgekeurd, doen beide partijen er goed aan om hier snel samen een akkoord over te bereiken. In dat geval kan de zzp’er hard maken dat hij een inspanningsverplichting heeft verricht om in lijn met de nieuwe wet te handelen.
  Er wordt vaak beweerd dat modelovereenkomsten voor veel zzp’ers niet nodig zouden zijn. Daar bestaan echter geen duidelijke richtlijnen voor, dus is het wenselijk om straks een eigen variant van de goedgekeurde modelovereenkomsten beschikbaar te hebben. Let er daarbij wel op dat wie afwijkt van de modelteksten riskeert dat de Belastingdienst dit niet ziet als een overeenkomst conform de wet DBA.
  De FLA roept de Belastingdienst op om de journalistieke modelovereenkomsten snel goed te keuren en ook snel meer duidelijkheid te geven over de speelruimte binnen de regels van de wet DBA. Zelf organiseert de beroepsvereniging op 18 mei een voorlichtingsbijeenkomst over de wet DBA. Hou voor meer informatie FLA.nl in de gaten. De FLA blijft zich inzetten voor wetgeving die het werk van de freelance journalist leuker én makkelijker maakt.
  Bestuur van Freelancers Associatie (FLA)